Over Strynefjellet i Tesla (Model S)

Før vi kjøpte Tesla Model S så lagde vi en liste med krav som «hovedbilen» måtte tilfredsstille. Et av disse kravene var at den måtte kunne ta hele familien fra Østlandet og over til Ulsteinvik 3-4 ganger i året. Til Ulsteinvik er det hovedsaklig tre ruter å kjøre: Via Dombås, Via Strynefjellet eller via Gol – Byrkjelo. På sommeren kjører vi stort sett Fagernes – Valdresflya- Strynefjellet, men på vinteren er det ofte stengt over Valdresflya. Da er Oslo – Lillehammer – Strynefjellet den foretrukne ruta. Det er denne rute jeg skal skrive litt om her.

Kun en supercharger (2015)

Tesla Supercharger Lillehammer

På denne ruten er det kun en Supercharger, det er på Lillehammer. Strekningen fra Lillehammer til Ulsteinvik er på 382km. Å kjøre så langt uten å lade er mulig i en Tesla Model S (85), men det krever at du kjører relativt økonomisk. Hvis du starter med 100% på Lillehammer og antar at du kan få ut 75 Kwh at batteriet vil du med et forbruk på 192 Wh/km komme frem med 0% igjen. Det er flere grunner til at jeg ikke anbefaler å prøve på det. En av grunnene er at det antageligvis tar lengre tid. Å lade helt opp til 100% tar lang tid, på de siste 10% får du bare en brøkdel av hastigheten du får når du har under 60% kapasitet på batteriet. Jeg tror faktisk det er raskere å lade til 90% for så å lade +20% på en hurtiglader man betaler på litt senere på ruten. Et annet poeng er at for å kjøre økonomisk (med tanke på forbruk av strøm) må man kjøre sakte og kanskje med litt mindre varme på i bilen. Og når man kjører saktere over en lengre distanse, hva skjer da? Du gjettet riktig; det tar lengre tid. Kjører du i snitt på 65 km/t i stedet for 70 km/t i 382 km så koster det deg ca 30 minutter.

Edit: I 2017 kom det en ny Tesla Supercharger på Bismo (Skjåk)

Over 500 hurtigladere i Norge

Grønn Kontakt hurtiglader på Skjåk
Grønn Kontakt hurtiglader på Skjåk

I Norge er det mer enn 500 hurtiladestasjoner, og det skal bygges 300 til innen 2020. For å utnytte DC lading på disse hurtigladestasjonene trenger man en såkalt Chademo Adapter. Den koster kr 3600 hos Tesla. Det mest naturlig stedet å stoppe å hurtiglade på strekningen Lillehammer-Stryn mener jeg er på Bismo (Skjåk). Her er det ladestasjon med Type2(AC), CSS(DC) og Chademo plugg (DC). På Chademo (til kr 2.50/min) får man ca 43kw hastighet på ladingen. Jeg pleier å stoppe her i 20-30 minutt, da får jeg ca 20% på batteriet. Har du lyst eller anledning til å stoppe lenger kan Lom også være et alternativ. På denne hurtigladeren er det en annen prismodell, her betaler du en fast pris på kr 110, men til gjengjeld kan du lade så lenge du vil. Så skal hele familien spise middag kan det være et alternativ, da kan du lade nesten fullt på Lom. Andre hurtigladere på veien er Øyer, Ringebu, Kvam, Otta, Volda.

Tesla Chademo Adapter

På de fleste hurtigladestasjonene betaler du kr 2.50 pr minutt for hurtiglading, så på Bismo betaler jeg altså ca kr 80. Dette er eneste utgiften på turen. Resten av strømmen er gratis (via supercharger). Bommene er også gratis i el-bil.

Laderen på Bismo leveres av Grønn Kontakt. De har en slik prismodell at det blir billigere jo mer du lader. Lader du for mer enn kr 500 i måneden får du 40% avslag på prisen. Da betaler du kr 1.56 pr minutt. Med deres app/webside er det enkelt å holde orden på alle dine ladninger samt starte/stoppe ladesesjoner. Man kan også koble sin RFID brikke til din Grønn Kontakt konto for å starte/stopping ladning.

Gratis lading på Stryn Torg (22kw)

Lader på Stryn Torg

Stoppe på Stryn torg er også et alternativ, her er en det 22kw lader som Tesla Owners Club Norway har satt opp. Har du dobbeltlader i din Tesla kan du lade med en hastighet på 22kw. Å bruke denne laderen er gratis, også for andre el-biler. Har du ikke dobbeltlader får du 11kw per time.

Oppsummert

På Supercharger Lillehammer tar vi en 20 minutters stopp mens vi tar en kaffe og vaffel på Marchê. Barna kan bygge litt Duplo i lekestua i restauranten eller benytte lekestativet utenfor (hvis det er vær til det).

Neste stopp er litt over 2 timer senere på Bismo, her tar man nok en 20 minutters stopp. Her er det Statoil stasjon og en bunnpris butikk. Da har man nok strøm til å kjøre gjenværende distanse, men det er mest sannsynlig litt lenge å kjøre i ett strekk hvis du har små barn. Da kan Stryn Torg være et fint sted å stoppe for å få strekt litt på beina. Da kan man alternativt gjøre ladestoppen på Bismo litt kortere og heller ta en lengre stopp på Stryn.

3 kommentarer til «Over Strynefjellet i Tesla (Model S)»

  1. Hei
    Skal kjøre denne strekningen om 2 uker! Skal litt kortere, til Norangsdslen som wr 345 km fra Lillehammer. Har en Tesla S 85. Er det ChadMO adapter for Tesla til låns på Bismo eller Sjåk/Lom. Hvor stor er risikoen for at det er opptatt både her og i Stryn?
    Risikerer jeg å bli stående å vente?? Må være fremme innen 9 timer etter avreise dra Oslo!
    Regner med å være i Lom /Bismo ved 4 tiden på en torsdag!

    Set fram til svar

  2. Hei! Det er ingen adapter for utlån her. Regner med du har type 2 kabel? Dobbeltlader? Det er to type 2 punkter på Bismo. Har kjørt t/r over Strynefjellet 5 ganger, har alltid vært ledig på Bismo. Stryn jeg bare stoppet to ganger, var en egolf som ladet der siste gangen. Er to punkter, så det gikk fint. Lad til 99% på Lillehammer du. Blir bra når det kommer supercharger på Lom 🙂

Det er stengt for kommentarer.