Starte med Landeveissykling – Utstyr som trengs

Mange som skal starte med landeveissykling gjør den klassiske tabben å svi av hele sykkel-budsjettet på sykkelen.  Det er nemlig slik at det trengs litt mer enn bare sykkelen for å komme i gang. Jeg tenkte derfor å dele mine erfaringer og gi noen tips til deg som ønsker å starte med denne fantastiske sporten.

Sykkel

Som første landeveissykkel anbefaler jeg en med aluminiumsramme og Shimano 105 gruppesett. Anbefaler også å handle lokalt, gjerne i en dedikert sykkelbutikk. Der har de ofte bedre kompetanse enn i større sportsbutikker/kjedebutikker. Bor du i Norge, hvor det finnes et par bakker, bør du kjøpe en sykkel med 11-28 kassett og kompakt-krank (formidle dette til dem i sykkelbutikken). En sykkel som passer disse kriteriene skal koste rundt 10 000,-. Noen eksempler:

Caad 8 105
White RR Pro
Diamant Pinncacle R4
Fuji Roubaix 1.3

Da har vi sykkel! Flotte greier. kr 10 000,- brukt så langt.

Sykkelbekledning/på kropp

Når det gjelder bekledning gjelder det å ha klær som holder deg varm og tørr samt gir lavest mulig luftmotstand. Det er også viktig å være synlig i trafikken.

Kledd for vestlandsvær
Modellen er kledd med lang BIB bukse, trøye, løse armer, sykkellue, hjelm, sykkelbriller, sykkelsokker, sko, skoovertrekk.

På landveissykkelen så trener man over store distanser, treningsøkter på 2-4 timer er ikke uvanlig. Når man er ute så lenge må man regne med at man blir utsatt for vær-omslag fra tid til annen. Derfor er det viktig å ha med seg ting som løse armer/ben eller en lett regnjakke til å dra på når himmelen åpner seg, to timer hjemmefra. Selv om disse plaggene ikke nødvendigvis holder deg tørr, så vil de holde deg varmere enn hvis du hadde hatt våt og bar hud eksponert mot vinden.

Et minimum av det som trengs med estimerte kostnader:

 • Sykkelbukse (BIB), kr 1500 (for 2 stk)
 • Sykkeltrøye, kr 800 (for 2 stk)
 • Sykkelsokker, kr 100 (for 2 par)
 • Sykkellue, kr 100
 • Sykkelsko, kr 1500
 • Skovertrekk, kr 200
 • Sykkelbriller, kr 300
 • Hjelm, kr 1000
 • Hansker uten fingre, kr 150
 • Løse armer/bein, kr 200
 • En lett vest eller regn/vindjakke, kr 400

Totalt sykkelbekledning: kr 6 250,-

Obs: Dette er hva som trengs for å sykle på sommeren. Sykler du sent på høsten eller tidlig på våren trengs det varmere plagg  i tillegg.

DA har vi sykkel og sykkelklær! Nå begynner vi å nærme oss klare for sykkeltur. kr 16 250,- brukt så langt.

På sykkeltur i godværet
En forlatt landevei i sommervarmen

Sykkelutstyr

De fleste artiklene på denne listen er selvforklarende, men tenkte si et par ord om sykkelcomputer; her bør du legge litt ekstra penger på bordet å få deg en med GPS. Strava er helt fantastisk treningsverktøy/sosial nettverk som for de fleste fungerer som en STOR motivator for å komme seg på sykkelen. Hvis du logger turene dine (med GPS) og laster turdata opp til Strava kan du konkurrere mot andre som har syklet samme strekninger som deg eller konkurrere mot dine egne tider. Det går an å være på Strava privat. Strava fungerer også perfekt som treningsdagbok.

Best value-for-money sykkelcomputer med GPS er Garmin Edge 520. Denne har Strava integrasjon (Strava live segments) og vil gi deg informasjon om segment start/stopp/plassering mens du er ute å sykler!

Det mest nødvendige sykkelutstyret:

 • Flaskeholdere, kr 150 (for 2 stk)
 • Drikkeflasker, kr 100 (for 2 stk)
 • Pedaler, kr 400 (Shimano SPD)
 • Lys (foran og bak), kr 200
 • Ass-saver (enkel bakskjerm), kr 100
 • Sykkelcomputer (Garmin 520), kr 2899.
  • Alternativt en «basic» med fart/tid/avstand/klokke til kr 300.
 • Mini-sykkelpumpe, kr 300
 • Sykkeltaske, kr 500 med alt innhold
  • Ekstra slange
  • Multiverktøy (Med kjedekutter)
  • Lappesaker
  • Dekkspader
  • Kjedelås

Totalt kr 4 649 i sykkelutstyr

Yes! Da har vi sykkel, sykkelklær og det sykkelutstyret vi trenger! Endelig klar for å reise på sykkeltur. Enden på VISA kortet ble kr 20 899,-. Så hvis du satt å vurderte å bruke hele budsjettet på den carbon sykkelen med full Ultegra og lett hjulsett til 21 lapper, noter at du også trenger 10-11 lapper til annet nødvendig utstyr for å komme igang med sykling.

En missing link (gullfarget) gjør det enklere å ta kjede av/på. Brukes også hvis man får kjedebrudd på tur
En missing link (gullfarget) gjør det enklere å ta kjede av/på. Brukes også hvis man får kjedebrudd på tur

Vedlikehold/Verktøy

Gjør du litt vedlikehold hver uke (vaske, tørke, smøre og justere) så holder sykkelen dobbelt så lenge. Det er også mye mer morsomt å sykle. Dette er ikke utstyr du trenger for å komme igang med sykling, men hvis du vil spare penger så gjør du enkelt vedlikehold selv. Alternativt må du levere sykkelen på service et 3-4 ganger i sesongen, og det er mye mer kostbart.

 • Mekkestativ, kr 700
 • Sykkelpumpe (Gulvstående), kr 300
 • Verktøykoffert (Alle operasjoner), kr 500
 • Kjedeolje, kr 80
 • Teflonspray, kr 80

Med eget servicesenter i heimen ender vi på kr 22 559,-. God tur!

Sykkel mekkestativ
Med mekkestativ til sykkel er det mye enklere å rengjøre samt justere gir/bremser. Du sparer tid i tillegg til å få et bedre resultat.

Én kommentar til «Starte med Landeveissykling – Utstyr som trengs»

 1. Veldig bra info.

  Er dog litt uenig i at det er behov for to sett med BIB og trøye, et sett holder til å begynne med.

Det er stengt for kommentarer.