Tips til den store styrkeprøven

Så du har bestemt deg for å sykle den store styrkeprøven (DSSP)… Gratulerer! Da er mye av jobben gjort. Nå er bare resten igjen. Da jeg i siste liten meldte meg på Team Bouvet (firmalaget) som skulle sykle DSSP i 2016 så saumfarte jeg nettet etter informasjon, tips og triks fra tidligere gjennomføringen. Det var ikke så veldig mye å ta av, så jeg tenkte dele mine erfaringer fra forberedelsene og gjennomføringen.

1. Sykle 3000 km

Før du stiller til start bør du ha syklet minimum 3000 km. Mesteparten av disse bør være på asfalt, ikke rulle. Ved å få denne treningsmengden på sykkel så oppdager du eventuelle problemer med sittestilling, du får testet ut forskjellig mat og spising på sykkel og du får den nødvendige mengdetreningen.

2. Langtur hver helg

Så fort snøen går bør du starte med langturer i helgene, helst med laget. Allerede på første langtur bør du begynne å trene på spisingen. Inntak av næring er utrolig viktig under DSSP, dess tidligere du får orden på inntak av næring jo enklere blir det for deg på den store dagen.

fb_img_1466286045588

3. Bike-fit

Jeg reiste på Bike-fit og satt utrolig godt på sykkelen etter det. Ingen skader, ingen «vondter». Det koster fra 3-5000 kr og er verdt hver eneste krone. Hvis du sitter feil på sykkelen det året du skal sykle DSSP så kommer du med stor sannsynlighet til å oppleve mye smerte, og kanskje også dra på deg en skade.

4. Tren på rulle

Dere bør benytte enhver anledning til å få en god flyt i rulla. Det er utrolig hvor mye energi man sparer ved å ha en tett,  jevn og fin rulle. Dette kommer ikke av seg selv og krever planlegging og mange gjennomføringer.

5. Planlegg treningen og før treningsdagbok

Det beste treningsutbyttet får du ved å trene strukturert. Du får bedre resultater på kortere tid. Det er også viktig å ha oversikt over hvor mye du har syklet og hva slags økter du har trent. De fleste syklister bruker Strava, dette er en utrolig god motivator som får deg oftere ut på sykkelen. Trainingpeaks er for deg som er hakket mer ambisiøs, her er det mulig å komme i kontakt med trenere som følger progresjonen din og gir deg personlig oppfølging.

fb_img_1466339556504

6. Ha en positiv innstilling

Å være i godt humør og ha en positiv innstilling kan være vanskelig etter 10 timer i striregn med nesa 50 cm fra rompa til lagkameraten foran deg, men det er helt utrolig hvor nyttig det er! Alt blir så mye enklere når lagkamerater løfter deg opp og fremhever de positive tingene. Kjefting og sutring hører ikke hjemme på langtur på sykkel. Selvfølgelig skal man si ifra når noe er galt, men dette bør gjøres på en hyggelig måte.

7. Ha utstyret i orden

På den store dagen skal sykkelen din se ut som ny, den skal være helt fri for knirk og defekter. Antrekket skal sitte perfekt, ting skal ikke blafre eller slå. Du skal ha med deg minst en ny slange, lappesaker, pumpe/inflator og verktøy. Du skal være forberedt på 3 grader, regn og kuling samt 25 grader fra skyfri himmel (solkrem).

Bianchi Oltre XR1

8. Spis og drikk på tid

I løpet av våren bør du kartlegge hvor mye vann og mat du trenger på langturer. Dette er veldig individuelt. Finn ut hva som fungerer for deg, og lag et system for spising og drikking. Jeg spiste noe hver 30 min også forsøkte jeg drikke hver gang jeg var i hvilerekka. I praksis så fikk jeg drukket hver 3-4 gang jeg var i hvilerekka (jeg glemte det, eller det var en krevende sving/etappe etc.)

9. Spar på kruttet, gå aero

Tren på å være mest mulig aerodynamisk. Bare det å gå ned i bukken hver gang man er i front øker farten med 0.5km/t. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det utgjør 30 minutter på et så langt ritt som styrkeprøven. Du bør på bikefit finne den stillingen hvor du er mest mulig aerodynamisk samtidig som du sitter komfortabelt. OBS; jo mer du trener på å sitte i aero posisjon, jo mer komfortabelt blir det.

GCN: How Much Faster Is An Aerodynamic Position?

10. Sett pris på dem rundt deg

DSSP er en egotripp av dimensjoner, du kommer til å bruke MASSE tid på sykkelsete som betyr at du er vekk fra dem som bryr seg om deg. Når du er av sykkelsete bør du fokusere på å være tilstede for dem rundt deg og sette pris på at de går med på denne galskapen.

Lykke til!