Sette opp ladestasjon til elbil hjemme

Det er flere grunner til å få satt opp en vegglader hjemme, den viktigste er økt sikkerhet. Med en korrekt satt opp veggboks kan du være trygg på at lading skjer uten varmgang eller skader andre komponenter i huset ditt. Nå skal jeg gå gjennom de tingene du trenger for å få installert en ladestasjon til elbil hjemme i henhold til gjeldende regelverk (NEK:400). OBS: Installasjon må utføres av elektriker som kan levere samsvarserklæring og sluttkontrolliste.

Bygger du nytt hus eller garasje og syns alt dette høres dyrt om omfattende ut? Trekk et 32mm trekkerør fra sikringsskap til garasjen, så kan du utsette kostnaden til senere. Dette koster deg bare kr 500, så gjør det jobben veldig mye enklere når behovet for ladestasjon melder seg.

Egen kurs

Skal du lade elbil skal dette foregå på egen dedikert kurs. Det skal ikke være andre forbrukere på denne kursen. For 230v anbefaler jeg 32A 3-fas. For 400v er det nok med 16A, men ta gjerne 32A hvis du har kapasitet.

Jordfeilbryter type b

Det er ikke jordfeilautomat av type b å få kjøpt ennå. Per dags dato må man ha en automatsikring med separat jordfeilbryter type b. Jordfeilbryter type b må ikke forveksles med Jordfeilautomat med b karakteristikk. Karakteristikk sier noe om hvor raskt sikringen løser ut ved overbelastning. Type b beskytter mot glatt likestrøm. Det tilbys nå ladestasjoner med integrert jordfeilbryter type b.

Mode 3 lader

En mode 3 lader er også referert til som vegglader. Det er teknisk sett det samme som ladekladden som fulgte med bilen din, men at den er fast montert på veggen og takler ofte større strøm.

Overstrømsvern

Alle nye boliger blir nå utstyrt med overstrømsvern. Hvis du ikke har det må det på plass for denne kursen.

Instruks til elektriker fra DSB

Valg av ladestasjon

De fleste ladestasjoner vil fungere for deg, men hvis du nå eller i fremtiden skal ha to eller flere elbiler ville jeg vurdert en ladestasjon som kan kobles sammen for lastbalansering.

Den valgte ladepluggen for europa er Type 2 (Mennekes), de fleste Mode 3 laderne med fastmontert kabel har dette. Sjekk hvilken plugg din bil har.

EcoLite ladestasjon
Med integrert jordfeilbryter: kr 5750,- (kabel kommer i tillegg, kr 1500-2000). Finnes også uten jordfeilbryter til kr 4750,-. Kan kjøpes hos Ladespesialisten ved Jens Kr. Kirkebø. Denne stasjonen har støtte for lastbalansering ved kjøp av flere.

«Kirkebø boksen», ca kr 4300,- med 4,7m kabel. Også hos Ladespesialisten.

Tesla Wall Connector

Koster kr 5250,- med 2,5 meter kabel og kr 5750 med 7,5 meter kabel. Hvis du har Tesla er det kjekt å kunne åpne ladeporten med knappen på ladekabelen. Disse kan også lastbalansere. Har du 400v anlegg kan disse levere inntill 22kW. Selges hos Tesla, stikk innom butikk.

Fremgangsmåte for installasjon

Det er hovedsaklig to måter du kan utføre installasjonen på; enten kan du sette bort hele jobben til elektriker eller så kan du kjøpe inn elmateriell selv og gjøre litt egeninnsats. I begge tilfeller bør du ha en viss formening om hvordan du ønsker sluttresultatet skal bli. Det er smart å planlegge for så stor kapasitet som mulig selv om du per idag ikke trenger å trekke 22kW så kan det være du får behov for det i fremtiden.

Jeg har skrevet en egen post om fremgangsmåte ved egeninnsats. Besparelsen ved egeninnsats er ca 5000-9000 kr og skal være 1-3 timers jobb. Godt timesbetalt med andre ord.

Om du syns dette innlegget var nyttig og du har tenkt til å kjøpe deg en Tesla må du gjerne benytte min referal kode. Det gir det ytterligere kr 8000 i rabatt og fri bruk av supercharger så lenge du eier bilen (på program som er gjeldende pr okt. 2017).

Referal kode: https://www.tesla.com/no_NO/referral/pl4356?redirect=no