Hjulskift på Tesla

Å skifte hjul på en Tesla er ikke veldig komplisert, likevel kommer det mange spørsmål om dette hver vår og hver høst i diverse Tesla fora. Så her kommer det en kortfattet veiledning om hvordan det gjøres på Tesla Model X.

Jack mode

Har du bil med luftfjæring, sett bilen i «Jack Mode», hvis ikke vil bilen prøve å kompensere for det jekken gjør med bilen.

Du finner jack mode i Controls -> Suspension.

Jack pad

Det er fire løftepunker under bilen, ett ved hvert hjul. Disse er 65mm brede og 146mm lange, dette er ofte smalere enn hva jekken din er -så for å ikke skade kanalen eller batteri-casing burde du bruke en form for Jack Pad som er 65mm eller smalere. Enten kan du benytte 2 stk hockey pucker eller så kan du kappe til en 2×4 slik at den blir 146mm lang og 65mm bred.

Fjerne plastkopper

Verktøy for å dra av plastkoppene som er på hjulmutterne får du kjøpt på aliexpress eller ebay for en 20-kroning. Jeg benytter her det samme verktøyet jeg bruker til å åpne paneler med.

13/16″ eller 21mm

Tesla Model X er både blitt levert med 21 mm og 13/16″ hjulbolter. Sjekk hvilken dimensjon det er på dine hjulbolter før du smeller løs med muttertrekkeren. Bruker du 21 mm på 13/16″ kan du ødelegge boltene.

Momentøkkel

Dette er ikke et absolutt krav, men boltene skal egentlig trekkes til med 175 nm. Tesla er en bil med mye krefter og denne kraftoverføringen foregår her ved hjulene. Biltema har 1/2″ momentnøkkel til kr 499,- som fungerer utmerket.

Rett hjul på rett sted

På blant annet Nokian Hakka R2 er det en rotasjonsretning indikert med en pil på dekket, påse at dekkene monteres riktig vei. Videre er det staggered oppsett på Tesla Model X, det er 275 brede hjul bak og 255 brede hjul foran. Disse to tingene i kombinasjon gjør at hvert hjul bare passer på ett av hjørnene på bilen.

Ettertrekke

Når du har kjørt 5-6 mil burde du stoppe å ettertrekke hjulboltene. Har du benyttet momentnøkkel er dette vanligvis ikke nødvendig, men det skader ikke å sjekke at alle boltene sitter.

Vask hjulene

Helt til slutt kan du gi hjulene en vask før du setter dem til lagring. Husk at dekk helst ikke skal lagres stående, da må du i så fall sørge for at de hviler på to punkter.