Lastbalansering på Tesla Wall Connector

Tesla Wall Connector (TWC) har støtte for lastfordeling med inntil 4 ladere i kjede. For å oppnå dette må du trekke en signalkabel fra den ene laderen til den neste, i en kjede. Dette kan altså gå på samme kurs, men hver TWC må ha sin egen jordfeilbryter type b (i henhold til TWC manualen).

Installasjon og konfigurering

Master-laderen sin dip-switch settes som vanlig til maksbelastning som kan gjøres på kursen. I vårt tilfelle satte vi denne på trinn 8 som er 32A. Slave-laderen sin dip-switch settes til F. Verifiser at dette er korrekt, i manuelen (det kan være endret).

Videre trekker man en signalkabel fra høyre +- på master til venstre +- på første slave. Derfra trekker man en ny signalkabel fre høyre +- til venstre +- på neste slave.

 

 

Hvordan det fungerer

Lastfordelingen fungerer slik at når kun én bil er koblet til lading, i hvilken som helst av laderne, får den maks fart. I dette tilfellet 32A. Hvis det kobler til en bil nr 2 så halveres pilotsignalet til 16A, som betyr at begge bilene trekker maks 16A. Kobler du til bil nr 3 får alle 10A og ved bil nr 4 tilkoblet: 8A. Altså en veldig enkel lastbalansering.

Fordeling av faser

Hvis du på IT nett skal sette opp 3-fas bør du fordele fasene for å unngå skjevlast. Det har seg slik at L1 og L2 trekker mot L3. Så hvis du skal ha to ladere på 230v/3-fas burde du bytte om lederne på en av laderne. Du må nevne dette for elektrikeren slik at han fordeler fasene riktig.

Eksempel på oppsett:

L1 L2 L3
16A 16A
16A 16A
Sum 16A 27,7A 16A

Fordeler

  • Du kan plugge til i hvilken som helst av laderne og få maks ladehastighet
  • Når bil plugges i den andre laderen vil effekten reduserer automatisk, og du trenger ikke bekymre deg for at sikringen går
  • Når en bil er ferdig med å lade vil den andre bilen få maks effekt
  • Du trenger bare en kurs og en grov kabel fra sikringsskap
  • Elbilladere har samtidighetsfaktor 1, med to ladere satt opp slik med lastbalansering opptar de kun 32A. Hadde du hatt to stk 32A med hver sin kurs ville de opptatt 64A i nettet ditt.

Ulemper

  • Hvis du har en elbil nr 2 som ikke er Tesla vil den uansett bare trekke på L1 mot L3(N). Da vil lastbalanseringen gjøre at effekten reduseres unødvendig mye. Da er det bedre å kjøre to TWC på en kurs og heller fordele fasene slik at du får jevn last på alle fasene.
  • Hvis sikringen går så stopper begge bilene å lade.

Om du syns dette innlegget var nyttig og du har tenkt til å kjøpe deg en Tesla må du gjerne benytte min referal kode. Det gir det ytterligere kr 8000 i rabatt og fri bruk av supercharger så lenge du eier bilen (på program som er gjeldende pr. okt. 2017).

Referal kode: https://www.tesla.com/no_NO/referral/pl4356?redirect=no