Sette opp ladestasjon til elbil med egeninnsats

Å etablere ladeinfrastuktur for elbil i hjemmet kan være kostbart, med denne guiden blir det forhåpentligvis noe billigere for deg.

Trinn 1: Ta kontakt med elektriker

Det første du bør gjøre er å kalle inn en elektriker på befaring. Det har seg slik at du ikke kan koble opp dette selv, så du er avhengig av en autorisert elektriker kan utføre jobben og skrive dokumentasjon. Så før du gjør noe som helst må du ta kontakt elektriker å si at du skal ha satt opp mode 3 ladestasjon med litt egeninnsats og ønsker befaring i hjemmet ditt. Si at du ønsker elektriker på timer og at du også kan betale for befaringen. Du må også formidle at du ønsker å kjøpe inn el-materiell selv (eventuelt om de vil matche prisene på det som skal kjøpes inn).

Det som er viktig når elektriker er på befaring er at du beskriver hva som skal monteres og hvilken forventninger du har til installasjonen.

Snakk om hvor kabelen skal gå, spør hvilken rør, kabel og sikring du skal kjøpe inn. Identifiser eventuelle hindringer på veien og spør om hvordan disse kan løses (bjelker, betongvegger, rørgater m.m). Sammen burde dere utarbeide en handleliste for hva du skal kjøpe inn. Målet er at alt skal være klart for å kobles sammen når elektrikeren kommer tilbake.

Trinn 2: bestille el-materiell

Sikringsmateriell

Handlelisten

 • Chint 20/25/32/40A/3-pol eller 3pol+N (400v) automatsikring (kr 200/500)
  • Om du skal ha 3-pol eller 3pol+n avhenger av om du har IT eller TN nett og om du skal ha ladestasjon som kan benytte 3pol (spør elektriker).
  • Avhenger av tilgjengelig kapasitet hos deg (spør elektriker)
  • Avhenger av hvilken kabel som du har plass til (spør elektriker)
 • Chint Jordfeilbryter type B (kr 1100)
 • 4G10/6/4 PFXP kabel i riktig lenge, mål fra sikringsskap til ladepunkt (kr 110 pr meter)
  • Om det skal være 10, 6 eller 4 mm2 avhenger av en rekke faktorer; lengde på kabel, om det er i isolert vegg, størrelse på sikring osv. Få info om hvilken kabel du skal ha av elektriker.
 • K-Rør (kr 200)
  • Spør elektriker om hvilken dimensjon. For 4G10 PFXP benyttet vi 32mm k-rør.
 • Muffe til skap (kr 120)
  • Riktig type for rør og skap
 • Kabelklammer (kr 200)
  • Riktig type for kabelen.

Vår handleliste var som følger

 • Chint 32A/3 automatsikring
 • Chint JFB type B
 • 32mm K-rør
 • 12 meter 4G10 PFXP kabel

Kostnad: kr 2700,-

Vi bestilte dette fra Ladespesialisten Jens-Kristian Kirkebø, han har kan du trygt stille tekniske spørsmål å bestille alt som trengs fra.

Trinn 3: Bestille mode 3 ladestasjon

Tesla Wall Connector

Nå som du har hatt elektriker på besøk og har fått klarlagt hvor stor kurs som skal legges opp er det neste å få bestilt ladestasjonen. I de fleste tilfeller vil jeg anbefale Tesla Wall Connector, denne kan ved senere anledning lastbalanseres med inntil 4 stk koblet sammen (på samme kurs). Har du noe slags behov for å leie ut ladestasjonen eller fordele kostnad til bruken av den ville jeg sett på løsninger som støtter aktivering via RFID, f.eks Zaptek sine bokser.

Vi gikk for 2 stk Tesla Wall Connector (TWC) 7,5m.

Pris for 1 stk TWC: kr 5100

Trinn 4: trekke kabel

4G10 PFXP i 32mm k-rør fremme ved sikringsskap

Da er det tid for å gjøre jobben, kabelen skal gå fra der hvor ladestasjonen skal stå og ende opp ved sikringsskap. I trinn en skal du ha snakket med elektrikeren om hvor du skal trekke kabelen. Der hvor kabelen går inni vegg skal den være i rør. Der hvor kabelen går åpen (utenpå vegg) skal den være uten rør. Der hvor det er fare for at den kan bli skadet skal den være sikret (nede ved bakken).

Trinn 5: Heng opp bakplaten til ladestasjon

Bakplaten til Tesla Wall Connector montert på vegg

Hvis du kjøpte TWC kan du henge festeplaten til ladestasjonen på veggen. Denne må henges minst 0,5-1,5m over bakken/gulvet.

Trinn 6: Få det koblet opp av elektriker

Da er kabel trukket fra sikringsskap til der hvor du har montert bakplaten til ladestasjonen og alt sikringsmateriell ligger klart for elektriker. Da gjenstår det bare at elektriker kommer å kobler opp og dokumenterer jobben.

Totalkostnaden

Tesla Wall Connector: kr 5100,-
Elmateriell: kr 3000,-
Elektriker: kr 3000,-

Totalt: Kr 11 100,-

Erfaringer fra prosessen

Noe av det vanskeligste med dette er å få tak i elektriker for å gjøre jobben på timer. Elektrikere har utrolig mye å gjøre i disse tider, det bygges mange boliger og det selges mye elbiler som gjør at mange vil ha montert ladestasjoner. De fleste elektrikere har en ladestasjon de ønsker å selge samt el-materiell de har fortjeneste på -så disse jobbene vil naturlig nok være bedre betalt for dem. Men hvis alt ligger klart for elektriker når han kommer kan det være kjekt ta en slik 2-timers jobb innimellom oppdragene, så blir det jo en time eller to i tillegg for dokumentasjon og befaring.

Størsteparten av jobben er å finne ut hva som skal kjøpes inn. Forbered deg godt før elektrikeren kommer, hvis du skal ha Tesla Wall Connector -finn frem manualen fra nett og vis hvordan den skal kobles for å få 3-fas på IT nett. Hvis du har 400v (TN nett) er det rett frem, men på IT nett er 3-fas uvanlig og det er ikke alle elektrikere som har klar over at TWC har denne muligheten.

Plass i skap kan være en utfordring, sikringen tar 3 eller 4 moduler og jordfeilbryter tar 4 moduler. Jeg skulle også i tillegg ha en måler for å ha oversikt over hvor mye elbilene trekker, samt en ekstra jordfeilbryter til ladestasjon nr. 2. For å løse dette valgte jeg å få en kapsling ute i garasjen som inneholder 2stk Jordfeilbryter og måler. Så i sikringsskapet inne ble det kun montert en ny 32A/3 automatsikring.

Jordfeilbrytere type b og måler montert i kapsling