Ett år i Tesla Model X

Nå er snart ett år passert i vår Tesla Model X 75D, og jeg tenkte jeg skulle dele litt erfaringer med hvordan det er å eie å ha en Model X.

Man kan lese mye på nett om problemer med kvalitet på bilene og med kapasitet på servicesenter, dette er naturlig nok en uheldig kombinasjon. Vår erfaring samsvarer ikke med det du leser i media.

Status etter 25 000 km

Denne uken passerte vi 25 000 km i vår Model X, den er nå 10 mnd. Jeg benytter bilen til pendling (100 km/dag) samt til ferier. Vi hadde en feil på førerdøra første dagen, dette så ut til å være en konstruksjonsfeil og denne feilen ble fikset samme uka. Når det gjelder dekk har jeg kjørt 12 000 km på sommerdekk, disse ser ut til å være slitt ca 1.5 mm. Så jeg kan forvente at disse holder litt over to sesonger, noe som er bra.

Falcon Wing Dørene (FWD) har fungert utmerket, har ikke måtte bytte noe sensorer slik som mange andre har måttet gjøre. Jeg parkerer i en garasje hvor det ikke er plass til at dørene åpner seg helt opp, og sensor håndterer dette fint hver dag. Jeg holder likevel hånda klar på knappen for å stoppe døra i tilfelle den en dag skulle bestemme seg for å åpne seg helt opp inni garasjen.

Tesla Model X som familiebil

Model X er noe av det beste man kan ha som familiebil, det er utrolig praktisk med den store døråpningen når du skal ha barn inn og ut av barneseter, feste setebelter osv. Også kjekt at man står under tak når det regner. Hvis du har større barn, som gjerne vil åpne og lukke dører selv, er det litt mindre praktisk. FWD er stor og det er kjedelig hvis noen får døra i hode. Nå har vi regel på at det er kun mor og far som får åpne og lukke dører.

Økonomi og verditap

Driftskostnadene på elbil er lave, det er ingen hemmelighet. En pekefingerregel er at man sparer ca 80% i forhold til drivstoffkostnadene på en dieselbil. Hvis du idag kjører bensin sparer du enda mer, for der er det gjerne høyere forbruk i tillegg til høyere drivstoffkostnad. Årsavgift på elbil er i 2018 gratis og du kjører gratis i de fleste bommer og betaler maks 50% i andre. Kommunal parkering er i de fleste kommuner fortsatt gratis. Verditapet på vår bil utgjør 30 000 kr første året, det er da sammenlignet med den billigste Model X med km stand under 30k på finn. Dette utgjør under 4% verditap på ett år, noe som er ganske utrolig. Kjøper du en ny BMW X5 eller Volvo XC90 taper den seg 10% den dagen du triller den ut av butikken.

Vi fullfinansierte bilen via Tesla og fikk 0,25% nominell rente over 10 år. Denne renten er ikke fast, men skal følge «markedsrenten» til DNB. I perioden av den økt fra 0.25% til 0.5%. Vi betaler kr 4600,- i renter det første året (!). Totalkostnaden for bilen første året blir da: kr 4600 (renter) + kr 30 000 (verditap) + kr 5000 (strøm) + kr 5500 (forsikring) =  kr 45 100,-.

I bruk

I en Model X sitter du høyt og har store hjul som effektivt spiser opp ujevnheter i veien. Du har masse krefter (ca 470hk i 75D) og 4×4. Med hengerfeste som er standard kan du trekke 2268 kg. Det er god plass til 5 voksne eventuelt 5 voksne og 2 barn i 7-seteren. Bagasjerommet foran (frunken) er en god del større enn på Model S, her pleier vi å ha campingstoler, sparkesykler, hengerfeste, verktøy og slepetau i tilfeller noen må trekkes opp av grøfta.

Lading i hverdag og på langtur

Så mye som 90% av drivstoffet fylles mens bilen står i garasjen hjemme eller på jobb, altså mens jeg gjør noe annet. At lading tar tid på en elbil fremstilles ofte som en ulempe, men realiteten er at en personbil står i ro i 95% av sin levetid. Elbiler fylles altså med drivstoff mens du gjør noe annet, på fossilbilen derimot må du stå å vente mens du tanker. Våre elbiler plugges i når vi parkerer, så står den å tanker seg i 3-5 timer avhengig av hvor langt vi har kjørt. På langtur, f.eks på en 8-timers tur kreves det ett ladestopp på 40 min på sommeren og to ladestopp på 30 min på vinteren. Tesla sitt superchargernettverk fungerer utrolig bra, i løpet av disse tre årene jeg har hatt tesla har jeg kun måtte stå i kø to ganger -begge ganger på utfartsdag i sommerferien (Porsgrunn). Da har jeg stått 3-5 min i kø.

Oppsummert

Bilen har vært driftsikker og billig i drift, den er utrolig god å kjøre og det finnes per idag ikke noe godt alternativ til denne bilen. Lange køer på servicesenter er uheldig, men nå ser det ut til at Elon Musk har satt dette på dagsorden og at en løsning på dette problemet vil være på plass i løpet av året.

Foto: Bjørn Nyland (Teslabjørn)

Om du syns denne informasjonen var nyttig og du vurderer kjøpe ny tesla må du gjerne benytte min referal lenke til å bestille bil, da kan du få tesla kreditt eller andre spennende premier http://ts.la/pl4356