Massasjebad i drift, kostnader og vedlikehold

Da vi nå har hatt vårt massasjebad fra Nordpool Spa i drift i snart ett år så er jeg klar for å dele mine erfaringer med drift og vedlikehold at et slik boblebad. Vi har vårt bad ved hytta på fjellet.

Badet vårt er et Villeroy & Boch R7L -og det har fungert utmerket gjennom en snørik og kald vinter. Med unntak av en liten periode i julen har vi benyttet SPA FROG bromin system, i julen glemte vi dessverre å handle inn ny gul Spa Frog, så vi måtte gå over til klor i en kort periode. Da ble vi minnet på hvorfor vi valgte et Bromin system som SPA FROG: det lukter mindre, er mindre vedlikehold og er mildere mot huden og badetøy.

Omfang av vedlikehold

Før hver bruk: Måle vannkvalitet (nå automatisert)
Månedlig: Bytte gul Spa Frog, skylle filter og vaske over badet med en mikrofiberklut.
Hvert kvartal: Bytte blå Spa Frog
Hver 4-5 mnd: Skifte vann. Vaske ned hele badet.
Årlig: bytte filter

Måle vannkvalitet

I starten benyttet jeg strips til å lese av vannkvaliteten. Jeg synes det var vanskelig å tyde stripsene, altså om den f.eks. viste for høy PH eller for lav PH. Derfor forsøkte jeg Aquachek Trutest hvor man puttet strips inni denne maskinen, så gir den deg en tallverdi på de forskjellige tingene den måler. Det var bedre, men fortsatt litt knotete. Så til slutt investerte jeg i ICO Spaguard, og det er helt genialt. Den leser av vannkvaliteten hver time -og jeg kan enkelt følge med på temperatur og vannkvalitet i app på telefonen. Det er også integrasjon til enkelte smarthusløsninger, som Athom Homey.

ICO Spaguard

Driftssikkerhet

Badet har vi opplevd som meget driftssikkert. Det har blitt brukt helt ned i -20C uten problemer. Vi har hatt en negativ hendelse med det, og det skjedde da vi lånte bort hytta til noen i familien som kjørte begge pumpene på fullt med nesten alle ventilene stengt -det er i alle fall det jeg tror var årsaken til problemet som oppstod. Den lille slangen som fører vann til fontenen hoppet av som førte til at badet tømte seg over natten. Heldigvis var det ikke minusgrader uten, så ingen skade oppstod -vi fylte opp badet igjen så var alt i orden. Jeg byttet slangeklemmene på denne lille slangen til en mer solid en -så forhåpentligvis skjer ikke dette igjen.

Sett bort ifra dette har vi alltid hatt varmt vann, og det har vært enkelt å holde det innenfor riktige nivåer.

Villeroy & Boch R7L med lokk og lokkløfter

Driftskostnader

Startpakke på kjemikalier: PH+, PH-, Spa Shock, Hardness up, Alkalinitet+, alt dette kommer på ca 2000 kr og ser ut til å vare ca 2 år (avhenger av hvor mye badet blir brukt).

12 stk Gul spa frog, kr 169 / stk = kr 2028

4 stk blå spa frog, kr 279 / stk = kr 1116

2 stk filter, kr 450 / stk = kr 900

Strømkostnad: ca 3500 kWh / år = ca 2500 kr

Oppsummert kostet det oss kr 5044 i kjemikalier og filter siste året og kr 2500 i strøm, som gir oss en kostnad på kr 629 / mnd for å ha dette badet i drift.

Er det verdt det?

Vi har benyttet badet nesten hver eneste helg siden vi fikk det, så vi mener det definitivt er verdt det. Nå som du ser hva det koster og hva som må gjøres for å holde vannet innenfor riktige nivåer er det bare du som kan vurdere om det er verdt det for deg.

Lykke til med kjøp av nytt massasjebad!