Litt om ID.4 GTX, Enyaq 80x og Model Y

Vi er kommet til høsten 2021 og det begynner å bli mange gode valgmuligheter hvis man skal ha en elektrisk familiebil i segmentet rundt kr 500 000. Tre gode alternativer er ID.4 GTX, Enyaq iv80x og Tesla Model Y. Disse er relativt like på papiret så jeg tenkte skrive litt om det jeg mener er fordeler og ulemper med de forskjellige bilene.

Volkswagen ID.4 GTX

ID.4 GTX er den billigste av disse tre bilene, starter på kr 456 080. Den har en wltp rekkevidde på 478 km med et batteri på 77kwh netto. ID.4 GTX har blant annet følgende standardutstyr: firehjulsdrift, varme i ratt, varme i seter, varme i frontrute, led matrix hovedlys og baklys, skiluke, android/apple carplay, navi, usb c uttak og koppholdere i baksete.

Nødvendig ekstrautstyr på denne mener jeg er Førerassistentpakke (keyless, ryggekamera++), tonede ruter bak, hengerfeste og vinterhjul -med dette havner man på ca kr 500 000 (før eventuelle rabatter).

Fordeler: Lav pris/mye for pengene, mye standardutstyr, bra rekkevidde, pen bil (subjektivt), dynamiske led matrix hovedlys

Ulemper: Dårlig kjøreassistent (sammenlignet med Tesla), må kjøpe en pakke til 38 000 for å få el. seter, lang leveringstid, få funksjoner i app, litt kjedelig interiør med mye pianolakk og plast, touch knapper på rattet

Disclaimer

Denne bilen har jeg selv kjøpt og er veldig fornøyd med, det er en veldig god familiebil med mange smarte løsninger og masse plass. Liker spesielt godt skiluka, koppholdere, store oppbevaringsrom, lang rekkevidde og det svingbare hengerfeste. Jeg mener man ikke får like mye bil for kr 500 000 noe annet sted.

Skoda Enyaq IV80x

Skoda Enyaq iv80x starter på kr 498 600. Den har en wltp rekkevidde på 496 km med et batteri på 77kwh netto. IV80x kommer med enda litt mer som standardutstyr: firehjulsdrift, keyless, varme i ratt, varme i seter, varme i frontrute, led matrix hovedlys og baklys, skiluke, android/apple carplay, navi, elektrisk førersete

Nødvendig ekstrautstyr på denne mener jeg er familiepakke (usb-c i baksete, solskjerming bak), hengerfeste, metallic lakk og vinterhjul -med dette havner man på ca kr 546 000 (før eventuelle rabatter). Mener også det er verdt å merke seg at denne bilen ser veldig bra ut med 21″.

Fordeler: Mye ustyr som standard, godt inndelte pakker som gjør at man kan kjøpe akkurat det ekstrautstyre man trenger, pent og ekslusivt interiør (subjektivt), dynamiske led hovedlys

Ulemper: Litt dyr (ca 46 000 mer enn ID.4), mindre attraktivt eksteriør enn de to andre bilene her (subjektivt), lang leveringstid, få funksjoner i app

Tesla Model Y

Tesla Model Y koster fra kr 549 142. Den har en wltp rekkevidde på 507 km, så har altså marginalt lengre rekkevidde. På tesla er det meste av utstyr standard, man betaler ekstra for hengerfeste, lakk og hjul. Av utstyr kan jeg nevne: firehjulsdrift, setevarme, rattvarme, trådløse ladere, elektrisk bakluke, kamera og sensorer rundt hele bilen, kamerasystem tilknyttet alarmen, bagasjerom foran, autopilot (kjøreassistent), tilgang til superladernettverket, panoramatak.

Nødvendig ekstrautstyr Model Y er hengerfeste og vinterhjul, da havner bilen på kr 584 000

Fordeler: Best app, best på teknologi (oppdatering, tilkobling, strømmetjenester, reiseplanlegger etc), lengst rekkevidde, beste ytelser (0-100 på 4,6s), supercharger nettverket, mest lagringsplass (stor frunk og store rom under bagasjerommet), kort leveringstid (for øyeblikket 2-4 uker).

Ulemper: Dyrest (kr 85 000 mer enn ID.4), rammeløse dører fungerer dårlig på vinteren, lav nyttelast kan være en utfordring for enkelte (315+75 kg), dårlige lys sammenlignet med konkurrentene

Oppsummering

Alle disse bilene er fantastisk gode familiebiler, så jeg mener at uansett hvem du velger så blir du fornøyd. Jeg tror de som tidligere har eid Tesla vil velge Model Y, nettopp fordi de er vant til det som Tesla er: en datamaskin på hjul. Den gir en veldig god kjøreopplevelse, enkel å kjøre og er veldig kvikk. Den er alltid tilkoblet telefonen din, og den har plass til alle tingene dine. Kronen på kransekaka er at den kjører for deg, de to andre bilene er ikke i nærheten å tilby det Tesla Autopilot gjør. Jeg har hatt flere Tesla og savner autopilot. Nå om dagen så pendler jeg ikke, så det er ikke så farlig, men så fort jeg starter å pendle igjen vil jeg nok vurdere en Model Y.

ID.4 GTX er klart mest for pengene, men hvis du må ha mye utstyr på denne så havner du fort i prisklassen til en Enyaq. Mitt tips er ganske enkelt å prøvekjøre alle 3 bilene. Som nevnt over er klar fordel Model Y at den kan leveres på relativt kort tid, mens VW/Skoda ikke kan gi deg et presist estimat på når bilen blir levert (6+mnd).