NIO ES8, flaggskipet er her

Den 1. oktober 2021 lanserte NIO Norge priser på ES8, bilen er en 6/7-seter med 100 kWh batteripakke, 544hk, firehjulstrekk og 500 km rekkevidde. Den glir rett inn i premiumsegmentet av SUV sammen med Volvo XC90, Audi Q7, Tesla Model X, BMW X5. Etter å eid bilen en måneds tid jeg overbevist om at denne kommer til å selge bra i Norge.

Selskapet NIO

NIO er et forholdsvis ungt selskap, det ble grunnlagt i 2014. I dag er det en av de mest verdifulle bilprodusentene i verden, nr. 14 på listen. NIO ES8 er flaggskipet til NIO og ble først lansert i kina i juni 2018, så dette er altså en 3 år gammel bil som nå blir lansert i Norge. Fordelen med dette er at de fleste barnesykdommer er allerede blitt luket ut (i teorien). I tillegg til ES8 så leverer NIO ES6, EC6, og snart ET7 og ET5 i Kina. De neste markedene for NIO i europa er Tyskland hvor de skal lansere ET7 i 2022.

NIO House

NIO House er et slags klubbhus for kunder samt showroom for deres produkter. I Norge finner du NIO House i Karl Johans gt. 33. I kjelleren der vil du finne en peisstue, lekerom, bordtennisbord, møterom, samt få tilgang til forskjellige arrangementer i regi av NIO som yoga, maling, konkurranser og konserter. Adgang er gratis, og det er et «førstemann til mølla» prinsipp, man melder seg på i NIO appen.

Batterileie (BaaS) og prising

NIO tilbyr noe de kaller Battery as a Service (Baas) hvor du kan leie batteriet fremfor å eie det. Det betyr en «besparelse» på kr 160 000 ved kjøp av ny bil, NIO ES8 får da en startpris på kr 519 000. Dette er ekstremt gunstig for en elektrisk SUV av dette kaliberet. Leiepris på 75 kWh er kr 1399/mnd samt 100 kWh kr 1999/mnd.

Fordeler med BaaS

 • Lavere kostpris på bilen
  • Ved å måtte gå inn med mindre penger har du mer å handle bolig for hvis du skal inn i boligmarkedet eller skal oppgradere bolig.
 • Man blir ikke låst til dagens batteriteknologi
  • Eksempelvis kommer det en 150 kWh batteripakke i 2023, hvis du ønsker deg en slik batteripakke og ikke har en bil som støtter BaaS må du vente enten vente til 2023 med å kjøpe bil eller selge og kjøpe ny bil i 2023. Med BaaS kan du rett og slett bare oppgradere din nåværende batteripakke til den nye 150 kWh uten å måtte bytte bil. Byttet gjør du enkelt i appen og er utført på 3-4 minutter på nærmeste batteribytte-stasjon.
 • Man kan leie en billigere batteripakke «til vanlig», f.eks 75 kWh pakken som koster kr 1399/mnd og oppgradere til 100 kWh i feriemånedene hvor man kanskje har behov for lengre rekkevidde.
 • Slitasje/degradering på batteriet er ikke ditt problem
  • Man slipper å bekymre seg for «battery degradation», men kjøper en tjeneste og NIO er ansvarlig for at batteriet du leier er i orden.
 • Battery swap
  • Når man leier batteriet har man tilgang på såkalte Battery swap stasjoner hvor man kan bytte fra et utladet batteri til et fulladet batteri. Dette tar 3-4 minutter og er kostnadsfritt inntil 4 ganger i måneden. Det er planlagt 12 batteribytte-stasjoner i Norge i løpet av 2022

Ulemper med BaaS

 • Dyrere enn å eie
  • Gitt dagens rente er det billigere å eie fremfor å leie batteriet, gitt at man ikke benytter seg av battery swap / inkludert hurtiglading for pioner kunder
 • Når man har BaaS kan man ikke benytte bilen (med batteriet) til næringsvirksomhet
 • Ved ubetalt regning har utleier rett til å deaktivere batteriet i bilen din

Min erfaring så langt

Etter ca 1500 km i min NIO ES8 er jeg meget fornøyd. Jeg opplever byggekvaliteten og kjørekomforten som ekstremt bra, kan melde om strøken bil på utlevering og ikke så mye som et knirk siden da. Setene sitter jeg selv veldig godt i, den har ventilerte nappa-skinnseter med massasje og varme. Luftfjæringen er helt magisk, akselerasjonen er brutal, plassen i bilen er enorm og kjøreassistenten er på høyde med polestar sin Pilot assist, men et par knepp under Tesla sin.

Det som er bedre på NIO enn på en Tesla er byggekvaliteten, men det som er dårligere på NIO er software. Navigasjonen er mangelfull, det er kun sort bakgrunnskart med veldig lite detaljer, og ruteplanleggeren er helt ubrukelig utenfor byene, den forstår blant annet ikke at det går an å kjøre på RV7. NOMI, bilens taleassistent med et ansikt fungerer 50% av tiden. DAB radio fungerer helt ok, men har en tendens til å stoppe/hakke der hvor den fungerte sømløst i Tesla og Polestar 2.

Lading er også en svakhet på denne bilen, den takler kun 1-fas lading -så er altså begrenset til 7,3 kW (32A 230v). For oss som har en 16A 400v lader betyr det at jeg med en Tesla/Polestar/e-tron etc får 11 kW effekt mens jeg på NIO kun får 3,6 kW. Det er i skrivende stund ikke noe stort problem for meg, men ser på det som helt unødvendig å ikke støtte 3-fas lading.

Hurtiglading er begrenset til 120 kW, men jeg opplever dessverre en veldig dårlig ladekurve, jeg får sjelden noe over 50-60 kW selv med varmt batteri. Antar årsaken er software.

Heldigvis er nesten alt jeg har å utsette på bilen med software å gjøre, noe som NIO har all anledning til å rette opp i da alle bilene deres støtter over-the-air-updates (OTA). Man har anledning til å melde inn endringsønsker/bugs via appen, og jeg har inntrykk av at mange benytter denne funksjonen flittig.

Oppsummert

Jeg er utrolig fornøyd med bilen, til tross for mangler med navigasjon og lav ladeeffekt -det har ikke vært noen utfordring for meg. Skal du handle stor familiebil i 2022 burde du prøvekjøre en NIO ES8.

Benytt gjerne min NIO kode når du oppretter konto med NIO appen og få ekstra NIO points: i21wij